U mojoj svesci sa receptima, koja broji mnoštvo kulinarskih đakonija, ovaj divan recept zabeležen je pod nazivom Mamina krompir-pita. Jer, ovo je bio jedan od češćih odgovora na mamino pitanje: "Je l' imaš neku želju šta da spremim za večeru?"
Miris, koji me uvek vrati u detinjstvo, dok se širi po kući, obećava lepotu pod nepcima. A priprema je idealna i za situacije kada ste u gužvi, a prijalo bi vam nešto toplo iz pećnice.
Sastojci:
• 7-8 većih krompira
• 1 veća glavica crnog luka
• 3 jaja
• 1 šolja ulja
• 100 grama brašna
• začini po ukusu : so, biber, vegeta, sušeni peršun i mirođija
• 1 prašak za pecivo
Za preliv:
•2 dl jogurta
•2 kašike pavlake
•2 cena belog luka
Priprema:
Krompir i crni luk očistiti, pa izrendati. Ostaviti kratko da puste vodu.
Dodati umućena jaja, ulje i začine po ukusu. Ovoj smesi dodati brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjediniti.
Peći u pećnici zagrejanoj na 180°C. Kada krompir dobije zlatno - braon boju, preliti jogurtom sa izgnječenim belim lukom. Kratko vratiti u rernu.
Prijatno! 🙂