Ovo
leto je, čini se, donelo bitno osveženje u našem načinu ishrane. A kuvanje
zabavnije nego ikad. Inspirisana sam, željna istraživanja u kuhinji,
poigravanja u kombinovanju namirnica. Kuvanje je, naposletku, svakako posebna
vrsta svakodnevne umetnosti i prostor za svakojake improvizacije. I sve je
dozvoljeno. :D
Začini kao i uvek u samom vrhu to do liste. :D Kurkuma je ovog leta hit u mojoj kuhinjici, i provlačim je kroz gotovo svako jelo, jer daje zaista posebnu notu klopi.O zdravstvenim benefitima kurkume bih mogla čitav blog post da napišem. Od svežeg začinskog bilja, i dalje moja naklonost ide bosiljku, koji sam dobila od mame, a on se tako bitno šepuri, predano lista i raste kao iz vode, u ljupkoj saksijici pod našim prozorom.
U mojim šerpicama i tiganjima više nego ikad krčkaju se, griluju i dinstaju raznorazne povrćne đakonije. Meso smo sveli na minimum, hleb takođe, i potpuno se prepustili blagodatima povrća, voća, žitarica, mlačnih prerađevina i tome slično. :D Čovek se stvarno bolje oseća kad se pročisti od teške hrane, toliko specifične za ovo podneblje.
Ovih dana planiram da se poigram pečurkicama. I tim povdom želim sa Vama da podelim krajnje jednostavan, a toliko fin recept. Pravim ga često, svrstavam ga među nekoliko omiljenih, a verujem da će i Vas osvojiti.
Potrebno:
Začini kao i uvek u samom vrhu to do liste. :D Kurkuma je ovog leta hit u mojoj kuhinjici, i provlačim je kroz gotovo svako jelo, jer daje zaista posebnu notu klopi.O zdravstvenim benefitima kurkume bih mogla čitav blog post da napišem. Od svežeg začinskog bilja, i dalje moja naklonost ide bosiljku, koji sam dobila od mame, a on se tako bitno šepuri, predano lista i raste kao iz vode, u ljupkoj saksijici pod našim prozorom.
U mojim šerpicama i tiganjima više nego ikad krčkaju se, griluju i dinstaju raznorazne povrćne đakonije. Meso smo sveli na minimum, hleb takođe, i potpuno se prepustili blagodatima povrća, voća, žitarica, mlačnih prerađevina i tome slično. :D Čovek se stvarno bolje oseća kad se pročisti od teške hrane, toliko specifične za ovo podneblje.
Ovih dana planiram da se poigram pečurkicama. I tim povdom želim sa Vama da podelim krajnje jednostavan, a toliko fin recept. Pravim ga često, svrstavam ga među nekoliko omiljenih, a verujem da će i Vas osvojiti.
Potrebno:
- 500 gr pečuraka po izboru (bukovače ili šampinjoni, šta god volite)
- čašica pavlake
- 2-3 vezice mladog luka (van sezone sjajno može da posluži praziluk)
- supena kašika susamovog i suncokretovog semena
-
so, biber, kurkuma
Priprema:
Pečurke operite i iseckajte na krupnije komade. Luk na sitnije. Ubacite pečurke u šerpu sa ugrejanim uljem i poklopite. Pustite malo da krčka, a potom ubacite i luk. Još malo ih ostavite da se ukrčkaju zajedno pod poklopcem, pa potom sklonite poklopac. Dodajte dosta bibera, soli, i malčice krurkume.
Paralelno u tiganju, stalno mešajući drvenom varjačom, ispržite semenke, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Semenke se prže na suvom tiganju, i to je veoma kratak proces. Pospite ih po pečurkama, promešajte, dodajte pavlaku i ostavite da još malo krčka.
Ja neretko ovaj delikates služim sa home made kubetima. Možete služiti toplo, ili prohlađeno. Nikako nećete pogrešiti. :D
Prijatno! :D
Lily.
Pečurke operite i iseckajte na krupnije komade. Luk na sitnije. Ubacite pečurke u šerpu sa ugrejanim uljem i poklopite. Pustite malo da krčka, a potom ubacite i luk. Još malo ih ostavite da se ukrčkaju zajedno pod poklopcem, pa potom sklonite poklopac. Dodajte dosta bibera, soli, i malčice krurkume.
Paralelno u tiganju, stalno mešajući drvenom varjačom, ispržite semenke, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Semenke se prže na suvom tiganju, i to je veoma kratak proces. Pospite ih po pečurkama, promešajte, dodajte pavlaku i ostavite da još malo krčka.
Ja neretko ovaj delikates služim sa home made kubetima. Možete služiti toplo, ili prohlađeno. Nikako nećete pogrešiti. :D
Prijatno! :D
Lily.