728x90 AdSpace

Novosti
26. 7. 2016.

Lizebab




Od malih nogu sam zaljubljenik u pite. Ako one podrazumevaju i (starinski rečeno) ulivače, smesu za testo pomešanu sa nekim povrćem i nalivenu u tepsiju, ona je to pun pogodak. Uz veliku šolju jogurta, to je za mene savršena večera.
Lizebab je jedna od tih čarobnih pita. Originalni recept potiče iz čuvenog Patinog kuvara. Predivnu Spaseniju Patu Marković domaći istoričari svrstavaju neđu prvih deset učenih žena u srpskoj istoriji. Završivši najpriznatije bečke škole kuvanja i vođenja domaćinstva, vratila se u Srbiju, s namerom da stečeno znanje prenese ovdašnjim ženama, i postavi temelje u borbi za ravnopravnost među polovima.  Budući direktorka Zanatske škole, Pati su učenice donosile recepte, a ona ih je isprobavala, sortirala i napislala čuveni kuvar koji je objavljen 1936. godine.
Kao i svi recepti koji doživaljavaju modifikacije kroz vreme, i shodno ukusu kuvarica, ovaj pišem na način na koji ga ja najučestalije spremam. :D

Potrebno:
  • 4 srednje tikvice
  • 150 gr tvrdog sira
  • 3 veća jaja
  • 3 kašike griza
  • kašika brašna
  • malo ulja
  • so

Priprema:
Tikvice ogulite i izrendajte na krupno rende. Postolite ih i ostavite da odstoje da bi pustile tečnost. Zatim ih ocedite. U oceđene tikvice ubacite krupno rendani sir, jaja i griz. Po ukusu posolite i lepo izmešajte da biste dobili ujednačenu masu. Tepsiju u kojoj ćete peći nauljite i pospite brašnom. Ulijte u nju smesu i pecite u zagrejanoj pećnici, na 220° dok ne porumeni. Možete služiti i toplo i hladno, svakako je fino!


Prijatno! :D
Lily.

  • Facebook komentari
  • Blogger komentari
Item Reviewed: Lizebab Rating: 5 Reviewed By: scribbles by liw lily