728x90 AdSpace

Novosti
18. 9. 2016.

Grane




Grane lagano lelujaju na jutarnjem povetarcu.
Leto je na izmaku. Na samom rubu. Umorno i istrošeno.
Lišće sa velikog starog oraha u našem dvorištu lagano opada.
Jesen će ih uskoro potpuno razodenuti. Uviti u sivilo i izmaglicu svojih jutra. U mirise gareži iz dimnjaka, vlage trave nakon upornih tromih kiša. U mirise zimnice koja se sprema, svežeg peciva iz obližnjih pekara, koje se čini mirisnijim po prohladnim jutrima. Reklo bi se da je i jutarnja kafa u jesen drugačijeg mirisa.

Misli mi lete u moju Bačku dok posmatram grane. Dva velika oraha u našem dvorištu. Kao mala, s jeseni sam trčkala po travnjaku i radovala se svakom pronađenom orahu.
Naviru mi mirisi bakine štrudle. Sa makom, na koju sam se oduvek mrštila, i sa orasima, koju sam u slast jela. Jesen je vreme i za maminu lenju pitu sa jabukama. I škripanje šećera u prahu pod zubima. Za domaće čokoladne kesiće, uz poslepodnevni čaj.

I baš volim jesen. Volim i opalo lišće, i šuštanje istog pog nogama, sasušenog, natrulog. Volim grane. Volim drveće.
Ne postoje lepši zalasci sunca nego oni s kraja leta i početka jeseni. Kao da je kakav nevešti, mladi slikar sa svoje palete prosuo sve nijanse purpura, po komšijskim kućama i obližnjim drvećima.



Drveće leči. Šume su blagotvore. Japanci već decenijama unazad, kao  priznatu metodu relaksacije, za podizanje imuniteta, smanjenje stresa i prevenciju mnogih bolesti, imaju terapiju koju zovu „kupanje šumom“.
Zemlja puna sitnog lišća, satrulih grančica, fine mahovine i samoniklih pečuraka. Gorostasni, vitki nepregledni drvoredi i cvrkut ptica sa visine, sa krošanja. Boravak u čarobnim, senovitim, mirisnim šumama, udisanje vazduha bogatog šumskim esencijalnim uljima, kupanje u izvorima, odmaranje u prirodi doprinose krpekosti, osećaju spokoja i mentalne provetrenosti.

Volim ga grlim drveće.  I da milujem stabla u prolazu.
Posmatram jutro koje još ima zlatnjikaste obrise.
I kulumuse. Niske, bele, paperjaste oblake, koji najavljuju sunčan dan. Potrčati ka njima.
Zagrliti što više oblaka.  Udahnuti što više sunca.  Mirise lišća.
Upiti u sebe ovo sunce. Ovo jutro. Ovaj dan. Leto koje izmiče.
Disati.
I živeti.


Peace and love, ppls.
Liw.



  • Facebook komentari
  • Blogger komentari
Item Reviewed: Grane Rating: 5 Reviewed By: scribbles by liw lily