Sam
kraj leta pijace oboji šarenilom paprike, patlidžana, kupusa, karfiola, šargarepe
i ostalih čudesa koje ljudi užurbano kupuju, ne bi li počeli spremanje zimnice. Mirisi pečene paprike, pindžura i ajvara omamljuju gotovo svakodnevno.
Nakon kišnog, tmurnog i iscrpljujćeg dana, najbolje što sebi možete da priuštite jeste upravo okrepljujuća i vitaminima bogata-domaća čorba. I to baš od povrća koje je, nezasluženo redak gost na našim trpezama, a čini našem zdravlju mnogo više nego što možemo i da pomislimo. Njegovo veličanstvo.- plavi patljidžan. Grliujte ga, pohujte, dinstajte, stavljajte u umake, salate, čorbe, kako god, samo iskoristite sve njegove blagodati maksimalno.
Potrebno:
Nakon kišnog, tmurnog i iscrpljujćeg dana, najbolje što sebi možete da priuštite jeste upravo okrepljujuća i vitaminima bogata-domaća čorba. I to baš od povrća koje je, nezasluženo redak gost na našim trpezama, a čini našem zdravlju mnogo više nego što možemo i da pomislimo. Njegovo veličanstvo.- plavi patljidžan. Grliujte ga, pohujte, dinstajte, stavljajte u umake, salate, čorbe, kako god, samo iskoristite sve njegove blagodati maksimalno.
Potrebno:
- jedan plavi patildžan
- tri paradajza
- dve glavice crnog luka
- tri čena beog luka
- čašica pavlake
- kašičica kurkume u prahu
- malo sveže (ili sušene) mirođije
- so, biber i vegeta po ukusu
Priprema:
Patlidžan oguliti, isekcati na kockice,preliti sa malo vode, posoliti i ostaviti u koliko da pusti gorčinu. Iseckati crni i beli luk, i izdinstati na ulju, dok ne postanu staklenkasti. Ubaciti patlidžan, nasuti malo vode i ostaviti da se dinsta. Paradajz oguliti i seckati na kockice. Dodati u šerpu, ubaciti začine, naliti 1,5 litar vode i ostaviti da se krčka. Kad čorba provri, dodamo joj pavlaku, dobro promešamo i ostavimo još malo da ukrčka. Uz ovu fantastičnu čorbu možete služiti domaće kubete, ili prepečen tost hleb.
Prijatno! :D
Lily.