728x90 AdSpace

Novosti
5. 9. 2016.

Magični septembar





Kokice sa kurkumom
Za grickanje sa društvom dok slušamo neku lepu muziku. Dok ispraćamo leto, i švrčkamo se po gradu. Uz šetnju Knez Mihajlovom, baš sa one ljupke tezgice koja nosi naziv „Volim te“.  Gde vam ljubazni prodavci kokice sipaju u predivne kesice i sami birate čime čete ih začiniti. Moj izbor uvek padne na kurkumu, koju i kod kuće već neko vreme rado posipam na kokice.

Festival uličnih svirača
Meni svakako jedna od najomiljenijih tradicionalnih novosadskih muzičkih manifestacija. Ovog septembra Festival se održao u gradiću podno Tvrđave. Godinama unazad, početkom septembra, po određenim tačkama u Novom Sadu, bile su postavljene bine, koje su muzičkim sladokuscima pružale vrhunsko uživanje. Za svačije uho ponešto: od roka, bruza, džeza, popa, do svinga, panka, regea itd. :D Prošle godine sam svom dečku priredila nezaboravan i potpuno neobičan rođendan, te smo sa društvom obilazili sve stejdževe i uživali u neverovatno kvalitetnim svirkama. Najveći utisak svakako smo poneli sa nastupa, u Katoličkoj porti, gde smo slušali sving, i dočekali njegov rođendan. :D Čak ni kiša koja je počela da pada, nije omela mnogobrojnu publiku. Te noći Porta je bila prepuna šarenila kišobrana, veselih osmeha i mnogo dobre energije.

Čaj
Ovog septembra i jeseni moj izbor je pao na crni cejlonski čaj. Ovaj čaj, koji se ručno ubira na božanstvenim poljima Šri Lanke (nekada poznatom kao Cejlon), na zelenim poljima čaja u podnožjima planina, sadrži više antioksidanata nego bilo koje voće ili povrće. Prvi poznatiji ljubitelj ovog čaja bio je čuveni britanski spisatelj Sir Artur Konan Dojl, tvorac svetu možda i najomilenjijeg detektiva Šerloka Holmsa. Ova čarobna tekućina, blago oporog, ali veoma zavodljivog ukusa, može da učini velike benefite našem zdravlju. Podiže imunitet, pospešuje bolji rad srca, usporava starenje i smanjuje rizik od pojave kancerogenih oboljenja. Zato, odaberite idealnu šolju za predstojeće jesenje dane, uzmite neku lepu knjigu, ili pak pustite finu muziku, udobno se smestite u fotelju, i uživajte u okrepljujućem čaju. :D




Mirišljavi štapići
Nadolazeći svežiji jesenji dani u meni uvek razgale lepo rasoploženje. Jesen mi je oduvek bila omiljeno godišnje doba. U jesen želim što više lepih mirisa. I zato želim svaki septembarski suton da ispunim čarobnim aromama. Jabuka, vanila, cimet, breskva, sve što toliko neodoljivo opija i pruža pravi hedonizam našim čulima. Zato predlažem da na listicu za kupovinu uvrstite ove drangulijice, koje ja nabavljam po indijskim prodavnicama, u koje sam veliki zaljubljenik. :D

Pečene paprike
Miris betona nakon prvih septembarskih kiša, dima koji kulja iz smederevca i paprike koja se peče na njima. Mmmmmm... Džakovi paprika se već šepure po prodavnicama i pijacama. I čekaju da  se ispeku, ili da se od njih zgotovi ajvar ili pindžur. Ma bilo koji delikates. Pečenje paprike je ritual, uživanje, radost.

Joga
Plan za predstojeću jesen. U poslednje vreme sam od dosta žena (potpuno različitih senzibiliteta) čula istu stvar: joga je fantastična. Stara indijska dravna metoda balansiranja tela, uma i emocija. Nauka zdravog življenja, nešto što se naprosto spontano uvuče u našu svakodnevicu. Poboljšava zdravlje na svim nivoima, odbacujući teskobe, zamorenost i neraspoloženje. Poslednjih dana intenzivno čitam o tome, i planiram  da za početak isprobam sve te primamljive vežbice u kučnoj atmosferi. A potom i u nekom od centara. Internet pruža obilje vežbi i podrobnih opisa istih, kako da počnete.

Šetnjice
U jesen su najlepše šetnje po mom Novom Sadu. Pokraj reke, po tvrđavi, po mirnim i povučenim uličicama u širem centru grada, koje čuvaju dah prošlosti. Razgledanje predivnih starih zgrada i zdanja. Upijanje duha grada, žamora prolaznika, jesenjih večeri, povetarca koji nam se uvlači u rukave Lepota i radost su tako lako dostpuni. Čarolija je svuda pored nas. Samo joj se treba osmehnuti.




Peace and love, ppls.
Liw.

  • Facebook komentari
  • Blogger komentari
Item Reviewed: Magični septembar Rating: 5 Reviewed By: scribbles by liw lily