Kuvanje kao svakodnevna umetnost. Kuvanje kao izvor
inspiracije. Prostor za kreativnost i improvizaciju. Stiže onaj period godine
kad svežeg i mladog povrća ima u izobilju, u svakom marketu, ili na pijačici.
Sve miriše na mladi luk, a gajbice i tezgice vrve od
zelenila. Kraj proleća i početak leta su mi možda i omiljeni.
Tada već u bašti mogu da
uberem dobar deo potrepština za ručak. Čorbe su omiljeni gosti na našoj trpezi. A
krem čorba od blitve, svakako među favoritima.
Potrebno:
Potrebno:
- vezica blitve
- jedan manji praziluk
- tri čena belog luka
- tri šargarepe
- dva krompira
- dve supene kašike pavlake
- so, biber, vegeta (po ukusu)
- sušeni peršun, majčina dušica, mirođija (po ukusu)
Priprema:
Praziluk i beli luk sitno iseckajte i izdinstajte na ulju. Dodajte sitno iseckanu šargarepu i krompir, nalijte malo vode, koliko da pokrije povrće i ostavite da dinsta. Potom stavite začine i nalijte litar vode, ili povrćnog bujona i ubacite sitno iseckanu blitvu. Kad tečnost proključa dodajte pavlaku i polako razmutite. Ostavite još malo da se krčka. Služite dok je toplo. Za entuzijaste kojima je čobrica dovoljna za ručak, predlažem da je posluže uz prepečen hleb. :D
Prijatno!