Moja
mama pravi fantastične pite. Oduvek su mi bile omiljeni obrok za večeru. Uz
veliku šolju jogurta. :D Idealne su i za predjelo.
Pita, inače potiče iz toliko inspirativne Grčke. Naziv koji vodi poreklo od njihove reči podrazumeva vrstu jela (svijaču) koja se pravi od tankog razvučenog testa, jufki i nadeva kojim se filuju pite. U moru raznih recepata, od malena sam zaljubljenik baš u ovu pitu čiji recept sledi.
Potrebno:
Priprema:
Iseckajte na sitne kockice salamu i krastavčiće i šargarepicu. Umutite jaja, brašno, ulje, jogurt i prašak za pecivo. Zatim dodajte ostale sastojke. Ulijte u nauljen i pobrašnavljen pleh. Po ukusu pospite mešavinom semenki. Pecite u zagrejanoj pećnici, na 200°C, dok ne dobije prepoznatljivu boju.
Osim u tepsiji, možete je peći i u kalupu za mafine.
Prijatno! :D
Peace and love.
Lily.
Pita, inače potiče iz toliko inspirativne Grčke. Naziv koji vodi poreklo od njihove reči podrazumeva vrstu jela (svijaču) koja se pravi od tankog razvučenog testa, jufki i nadeva kojim se filuju pite. U moru raznih recepata, od malena sam zaljubljenik baš u ovu pitu čiji recept sledi.
Potrebno:
- 4 jaja
- 5 šoljica brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šoljica ulja
- 2 dcl jogurta
- 200 gr. salame
- 200 gr. sira
- 3-4 kisela krastavčića (može i šargarepe)
- 1 kesica praška za pecivo
- mešavina semenki (susam, suncokret, lan)
- so po ukusu
Priprema:
Iseckajte na sitne kockice salamu i krastavčiće i šargarepicu. Umutite jaja, brašno, ulje, jogurt i prašak za pecivo. Zatim dodajte ostale sastojke. Ulijte u nauljen i pobrašnavljen pleh. Po ukusu pospite mešavinom semenki. Pecite u zagrejanoj pećnici, na 200°C, dok ne dobije prepoznatljivu boju.
Osim u tepsiji, možete je peći i u kalupu za mafine.
Prijatno! :D
Peace and love.
Lily.