Jesen je idealno doba za pravljenje svih onih predivnih, mirisnih domaćih hlebova i pogača. Ne zahtevaju previše vremena, niti neko preveliko kulinarsko umeće... A dok se peku, imate vremena za ostale poslove po kući, ili za šolju tople kafe...
Recept koji vam pišem može da ima razne varijacije. Potrebno je samo malo kreativnosti. Bilo da ga napravite u obliku hleba, pa premažete sa malo putera, ili pogače, pa poslužte sa nekim lepim mladim sirom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.
Uzgred, nemojte reći da vas nisam upozorila kakvi se predivni mirisi iz pećnice šire po kući, dok se pogača peče.
Potrebno:
Recept koji vam pišem može da ima razne varijacije. Potrebno je samo malo kreativnosti. Bilo da ga napravite u obliku hleba, pa premažete sa malo putera, ili pogače, pa poslužte sa nekim lepim mladim sirom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.
Uzgred, nemojte reći da vas nisam upozorila kakvi se predivni mirisi iz pećnice šire po kući, dok se pogača peče.
Potrebno:
- 500 grama raženog brašna
- 400 ml mineralne vode
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 ravna supena kašika sušenog vlašca
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica morske soli
- proizvoljna količina mešavine semenki (suncokret, lan, susam, golica)
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
U dubljem sudu pomešati suve sastojke, dodati minerlanu vodu i ulje, pa sve dobro umesiti. Po ukusu semenke možete ubaciti u smesu, ili pak posuti preko iste. Da bi se zalepile na hleb, utapkajte ih mokrim rukama.
Formirajte veknicu ili pogaču, stavite u tepsiju oboženu papairom za pečnjene, i sve je spremno za pećnicu, ugrejanu na 200°C. Pecite dok ne dobije prepoznatljivu tamno braon boju, i dok mirisi ne počnu ozbiljno da vas omamaljuju. Uvek možete koristiti i oprobanu metodu bockanja čačakalicom.
Po vađenju iz pećnice, umotajte u vlažnu krpu, da omekša korica. Prijatno! Lily.